Cowboys brengen incassobranche in diskrediet

Incassobureaus en gerechtsdeurwaarders doen goede zaken in economisch slechte tijden. Althans, dat wordt door menigeen verondersteld. Maar is dat ook zo? Is het inderdaad zo dat incassobureaus floreren op het moment dat veel bedrijven hun rekeningen niet meer kunnen betalen? Diverse berichtgevingen in de media vertellen een ander verhaal. “Als incassobureau hebben we het behoorlijk druk, maar we verdienen er nauwelijks iets aan”, horen we van veel ondernemers die in die branche werkzaam zijn. We kennen het verhaal van de kale kip. En als er al iets wordt geïncasseerd, betreffen dat gelden die bestemd zijn voor de opdrachtgever. Tja, dan blijft er niet veel meer over. Maar er is meer wat zorgen baart.

Cowboys in de incassobranche

Er zijn meerdere zaken die de branche in diskrediet brengen. Want blijkbaar is niet elk incassobureau oprecht en handelt naar eer en geweten. Te vaak horen we berichten dat geïncasseerde gelden – die zijn bedoeld voor de uiteindelijke opdrachtgever – door het incassobureau zelf worden gebruikt om het hoofd boven water te houden. Het gevaar is, dat na een eventueel faillissement van betreffend incassobureau, al dan niet opzettelijk, de opdrachtgever naar de centen kan fluiten. Zowel de branchevereniging als Van Loon Incasso Advocaten vindt dit een zeer slechte ontwikkeling en opteert voor een zogenaamde Stichting Beheer Derdengelden voor alle incassobureaus, waar incassogelden van klanten door de debiteur worden gestort zonder dat het incassobureau zelf toegang heeft tot de gelden en dus kan gebruiken voor haar bedrijfsvoering.

De Groot vertelt: “Als je correct zaken wilt doen, moet je de opdrachtgever de zekerheid bieden dat zijn gelden op een veilige manier worden geparkeerd. Dus ook wanneer een incassobureau failliet gaat of in betalingsproblemen geraakt, is het tegoed van de opdrachtgever altijd gewaarborgd.” Voor velen lijkt dit vanzelfsprekend. Maar dat is het blijkbaar niet. Het is niet de eerste keer dat grote opdrachtgevers, multinationals in sommige gevallen, zich hierin vergissen. Men gaat in zee met een erkend incassobureau – althans, dat denkt men – en stuit vervolgens op deze adder onder het gras. Het gevolg is een enorme schade op het moment dat het incassobureau failliet blijkt te gaan of in betalingsproblemen komt.

Incassozaken van Van Loon Incasso Advocaten

Van Loon Incasso Advocaten heeft zo’n derdengeldrekening die door de Stichting Beheer Derdengelden Van Loon Advocaten beheerd wordt. Slechts na goedkeuring van een externe accountant (die zitting heeft in het stichtingsbestuur) kunnen er gelden van die rekening worden overgemaakt. Het geeft de opdrachtgever de zekerheid dat de voor hem geïncasseerde gelden hoe dan ook aan hem worden uitgekeerd. “Klanten vinden het prettig dat we zo’n stichting in het leven hebben geroepen. En wijzelf vinden het noodzakelijk deze regeling toe te passen. De zogenaamde cowboys doen dit niet, waardoor de incassobranche ten onrechte negatief in het nieuws komt.”

Bron:  telegraaf.nl