Uitstel van betaling

Incasso van mijn vorderingen of ben ik te laat?

Het was de laatste tijd weer volop in het nieuws: oplopende schulden bij een grote winkelketen. Huurschulden die niet betaald worden, maar ook leveranciers die hun geld niet krijgen. En enige tijd later: schuldeisers die aangeven dat waarschijnlijk binnenkort het faillissement wordt uitgesproken en dat zij dan achter in de rij staan.

Uitstel van betaling betekent geld missen

Is dit herkenbaar voor u, heeft u ook een debiteur die al lang niet heeft betaald en hoort u in de wandelgangen dat het niet goed gaat? Dit kan voor een ondernemer een groot probleem zijn, zeker als het gaat om een grote vordering. Uitstel van betaling betekent dat u voorlopig geld mist dat u niet kunt gebruiken voor uw bedrijf. Uw goede klant die altijd ‘op krediet’ kocht, kan plotseling uw grootste bedreiging worden. Zeker als uw omzet vooral afkomstig is van enkele grote afnemers.

Wie schakelt u in (en de slagingskans)?

U wilt alsnog zo snel mogelijk beschikken over uw geld en denkt erover na om een incassobureau in te schakelen. Van Loon incasso advocaten is niet zomaar een incassobureau maar een incasso advocaat met jarenlange ervaring in het incasseren van onbetaalde vorderingen. Maar belangrijker, wij zijn daarin ook zeer succesvol. Het maakt nogal verschil of uw debiteur een briefje krijgt van een doorsnee incassobureau of op briefpapier van een advocatenkantoor wordt gesommeerd tot betaling.

Een brief van ons kantoor is in de grote meerderheid van de gevallen al voldoende om ervoor te zorgen dat uw debiteur eieren voor zijn geld kiest. In het kader van een incasso is dat betalen binnen de gestelde termijn. Gaat het om een vordering die u heeft op particulieren, dan wordt daarmee immers voorkomen dat er ook incassokosten moeten worden betaald. Voor vorderingen op bedrijven geldt dat niet, maar kunnen wij uw debiteur wel een laatste kans bieden om ook zonder incassokosten alsnog te betalen. Ons slagingspercentage is 92% en wij boeken onze successen voor het grootste deel zonder dat we daarvoor behoeven te dagvaarden (dus buitengerechtelijk).

En de kosten?

In de buitengerechtelijke fase werken wij in principe op basis van no cure, no pay. Uw debiteur moet de incassokosten betalen. Zoals gezegd, kunnen we uw debiteur eerst nog een laatste kans geven om zonder bijkomende incassokosten te betalen, maar gebeurt dat niet, dan moet uw debiteur ook onze incassokosten betalen (tenzij u deze voor uw rekening neemt, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling en als er niet betaald wordt, kunnen we gewoon dagvaarden).

Uitstel is afstel

Belangrijk voor u is: voorkomen dat uitstel van betaling leidt tot afstel. Dat laatste kan gebeuren als u bijvoorbeeld het volgende laat gebeuren:

  • U laat uw klanten ‘op krediet’ bestellen: niet direct betalen bij bestelling betekent uitstel van betaling, met alle risico’s van dien;
  • U laat dit ‘krediet’ hoog oplopen: dit gebeurt nogal eens als een klant in korte tijd grote orders plaatst die snel geleverd moeten worden;
  • U zorgt niet voor zekerheid waarmee het risico van leveren op krediet wordt afgedekt, zoals bijvoorbeeld het vestigen van een pandrecht, overeenkomen van een eigendomsvoorbehoud of het laten meetekenen door de ondernemer in privé;
  • U neemt uw eigen betalingstermijnen niet serieus en laat uitstel van betaling langer voortduren dan nodig is: in dat geval veroorzaakt u zelf dat u steeds de laatste bent die wordt betaald.

Kortom, u kunt en moet zelf ook het nodige doen om te voorkomen dat uitstel van betaling afstel van betaling wordt. Belangrijk daarbij is dat u uw incasso’s ook op tijd uit handen geeft.

Het grote voordeel van een advocatenkantoor

Desondanks gebeurt het regelmatig dat het toch fout gaat en uw debiteur uitstel (of surseance) van betaling krijgt en vervolgens failliet gaat. In zo’n geval is een incassobureau inschakelen een goed idee. Met Van Loon incasso advocaten heeft u een grote voorsprong. Wij kunnen dan gelijk voor u onderzoeken of de ondernemer in privé aansprakelijk is voor het aangaan van de betalingsverplichting voor de geleverde goederen of diensten op de B.V. Want als hij wetende dat zijn onderneming die niet kon betalen bestellingen heeft geplaatst, zorgt dat ervoor dat hij als bestuurder ook zelf aansprakelijk wordt voor deze schulden.

Van Loon incasso advocaten kan bij volhardende wanbetaling als ultiem incassomiddel ook het faillissement aanvragen van uw debiteur. In veel gevallen willen ondernemers niet failliet gaan en zal dat er dan alsnog toe leiden dat men het geld ergens vandaan haalt (bijv. uit privé) en alsnog over gaat tot betaling.

Kortom, uitstel van betaling is een probleem, maar schakelt u ons dan wel op tijd in. Van Loon incasso advocaten, linker dan de rechter!