Vanaf welk bedrag kunt u een incassobureau in de arm nemen?

Veel ondernemers aarzelen om een incassobureau in te schakelen. Dit heeft vaak te maken met de hoogte van hun openstaande factuur. “Veel te laag om daarvoor kosten te maken”, is dan het idee. Laat staan om een dure advocaat in te schakelen met een uurtarief van € 250,- excl. BTW. Dit is echt een misvatting. Als u uw facturen niet betaald krijgt, moet u het zonder aarzelen uit handen kunnen geven ongeacht de hoogte van het bedrag.

Welke vordering u ook heeft, u hoeft niet bang te zijn voor hoge kosten. Wij werken in de buitengerechtelijke fase, waarin 86% van alle zaken wordt opgelost, op basis van no cure, no pay. Dus wordt er in die 14% van de gevallen onverhoopt toch niet betaald en wilt u na het buitengerechtelijke incassotraject niet over gaan tot een incassoprocedure, dan sluiten wij het dossier en kost het u niets.

De vraag is echter aan wie u uw vorderingen uit handen moet geven. We zetten een aantal scenario’s uiteen en geven u advies waar u op moet letten bij de selectie van een incasso advocaat.

Veel facturen, hoge omzet

Er zijn incassobureaus die zijn gefocust op ondernemers met een hoge omzet en veel onbetaalde vorderingen. Klinkt als de gouden graal, toch? Als u zich herkent in dit scenario, let dan met name op het slagingspercentage bij facturen met lage omzet. Wat we veel zien is dat de focus bij dit type incassobureau’s ligt bij de facturen met hoge omzet, want daar ligt de winst. Onder een bepaald factuurbedrag incasseren zij niet of nauwelijks, omdat dit teveel moeite en tijd kost en het dan te weinig oplevert. Wees hier dus scherp op bij de selectie en de verdere samenwerking.

Weinig facturen, hoge omzet

Er bestaan ook incassobureaus die zich uitsluitend richten op het incasseren van hoge facturen bij organisaties met een laag factuurvolume. Zij hebben het liefst ondernemers met af en toe een enkele debiteur, waarbij dan fors verdiend kan worden op één van de weinige facturen die onbetaald zijn gebleven. Het bureau verdient dan relatief veel geld voor weinig inspanning. Het knelpunt bij dit type incassobureau ligt dan vaak bij de schaalbaarheid: Wat als er ineens een klant binnen komt met een groot aantal facturen? Krijgt u dan nog wel voldoende aandacht? Of wat gebeurt er als u ineens veel facturen niet betaald krijgt en overgaat tot incasso? Kan het bureau dit aan? Schaalbaarheid is key. Let hierop bij het selecteren van uw incassopartner.

Veel facturen, lage omzet

Tot slot het scenario met grote volumes en lage omzet. Hierbij verstuurt een organisatie veel facturen met een lage waarde, bijvoorbeeld tandartsen, medisch specialisten, abonnementsdiensten etcetera. De uitdaging zit hier vaak in de mate van automatisering. Een incassobureau dat zich hierin specialiseert, kan het zich niet veroorloven elke zaak apart te bekijken, te evalueren en een persoonlijke brief te schrijven naar de debiteur. Dan zou u als opdrachtgever een fortuin kosten. Het incassobureau dat uitblinkt in deze categorie, zal verregaande automatiseringsslagen hebben moeten maken.

Wees kritisch bij de selectie

Een incassobureau kiezen betekent in veel gevallen een betrouwbare partner kiezen. Een goed no cure no pay incassobureau zal een partner voor de komende jaren zijn, dus wees kritisch bij de selectie. Van Loon Incasso advocaten incasseert alles. Voor grote en kleine ondernemers, hoge en lage facturen, kleine aantallen of bulkopdrachten. Het grote voordeel: we zijn meer dan alleen een incassobureau. Op ons kantoor zitten advocaten die een aantal stappen verder kunnen gaan dan een gemiddeld incassobureau.